top of page
Please reload

Tietoa Balista

 

ILMASTO​


Balilla on aina kuumaa ja kosteaa lämpötilan pysyessä ympäri vuoden 30`c tienoilla. Sadekausi on marraskuusta huhtikuuhun ja kuivakausi huhtikuusta lokakuuhun, mutta vettä sataa läpi vuoden ja sadekaudellakin useimmiten vain lyhyinä ukkoskuuroina ja yöaikaan enemmän. 

 

LIIKKUMINEN BALILLA


Bali on keskisuuri saari ja tarvitset keinon liikkua saarella jos suunnitelmiisi kuuluu tutkia muutakin kuin hotellin uima-allasta. Liikenne on kaaos suurimmissa kaupungeissa. Balilla on vasemmanpuoleinen liikenne. Skootterit ovat hyvin suosittuja ruuhkaisissa kaupungeissa. Skootterin saa vuokrattua parin euron päivähintaan ja vuokraamoita löytyy melkein joka korttelista. Kolareita kannattaa välttää, varsinkin paikallisten kanssa, koska turisti on aina syypää kolariin ja vakuutuksia ei yleensä skoottereissa ole. Tavan mukaan myös jos autoilija kolaroi skootterin kanssa, on autoilija syyllinen ja joutuu näin maksumieheksi, koska autoilija on yleensä rikkaampi.

Turismi on niin iso bisnes Balilla, että lähes kaikki osaavat edes auttavasti englantia. Pari sanaa indonesiaa voi tosin helpottaa elämää, erityisesti maaseudulla. Paikalliset puhuvat itse balin kieltä, mutta sitä ei juuri katukuvassa näy.

 

AIKAERO 

 

Talvella: Suomen aika + 6 tuntia. Kesällä: Suomen aika + 5 tuntia.

RUOKA JA JUOMA

 

Balin ruokakulttuuriin kuuluvat olennaisena osana riisi ja kasvikset eri muodoissaan, ja balilainen ruoka on yleensä aika mausteista. Paikallisten ruokien yleisimpiä ruoka-aineita ovat myös kana, kala, naudanliha, äyriäiset ja nuudelit. Ruoka ei todellakaan maksa maltaita, sillä mainion ja monipuolisen aterian voi saada parilla eurolla ruokajuomineen kaikkineen. Ruokapaikkojakin on tarjolla paljon, joten valinnan varaa riittää länsimaisista ravintoloista aasialaisiin. Hintataso Balilla on suomalaisittain erittäin edullinen ja maittavaa ruokaa löytyy laajin valikoimin niin lihan- kuin kasvissyöjillekin.

 

Hanavesi Balilla ei ole juomakelpoista joten tulee juoda ainoastaan pullotettua vettä.

 

TIPPAAMINEN

 

Tippaaminen on erittäin yleistä Balilla, on kohteliasta antaa tippiä hyvästä palvelusta. 

 

VALUUTTA

 

Paikallista valuuttaa, Indonesian rupioita, voi vaihtaa pankeissa, erillisissä rahanvaihtopisteissä ja myös suurimmat hotellit vaihtavat valuuttaa. Hotelleissa rahan vaihtaminen on yleensä kalliimpaa kuin muualla.

 

Rahaa voi nostaa pankkiautomaateista, jotka ovat jo hyvinkin yleisiä suuremmissa kaupungeissa. Rahaa saa Balin pankkiautomaateista (ATM) Visalla ja Mastercardilla.

Luottokortilla maksaminen on turvallista ainakin tunnetuimmissa ostoskeskuksissa ja hotelleissa, muualla kannattaa olla varovainen, sillä luottokorttien tietoja kopioidaan jonkin verran. Pienemmät kaupat ja esimerkiksi taksit ottavat vastaan ainoastaan käteistä.

 

BALIN KARTTA

Bali map
bottom of page